Contact
Weboldalak
hu en
Weboldalak
OMV Gas Websites
Ausztria www.omv-gas.at/de-at Belgium www.omv-gas.be/be-be Internacionálé www.omv-gas.com/en Németország www.omv-gas.de/de-at Hollandia www.omv-gas.nl/nl-nl Törökország www.omv-gas.com.tr/
OMV Petrom Websites
OMV Petrom www.omvpetrom.com/ro Moldva www.petrom.md/ro-md Románia www.petrom.ro/ro-ro
Borealis Group
Borealis Websites www.borealisgroup.com
OMV Websites
OMV Group www.omv.com/en Ausztria www.omv.at/de-at Bulgária www.omv.bg/bg-bg Csehország www.omv.cz/cs-cz Németország www.omv.de/de-de Magyarország www.omv.hu/hu-hu Norvégia www.omv.no/no-no Új Zéland www.omv.nz/en-nz Románia www.omv.ro/ro-ro Szerbia www.omv.rs/sr-rs Oroszország www.omv.ru/ru-ru Szlovénia www.omv.si/sl-si Szlovákia www.omv.sk/sk-sk UAE www.omv.ae/ar-ae Tunézia www.omv.tn/ar-tn
Bezár

Földgáz

A gáz a mi DNS-ünk. Cégünk hosszú távra elkötelezte magát földgáz termékünk mellett, amelynek fontossága az energiaellátásban egyre növekszik. Mint a legtisztább fosszilis tüzelőanyag, a földgáz betölti a szénenergia és az atomenergia között tátongó rést akkor, amikor nem áll rendelkezésre elegendő nap-, víz- és szélenergia.

Európában az átfogó gázigény várhatóan 2030-ra stabilizálódik. A szénről a gázra történő átállás mintegy 40 milliárd köbméternek megfelelő potenciális növekedést jelent. Így a gáz meg fogja előzni az olajat az európai energiamixben. A gázkitermelés csökkenés Európában további gáz importot tesz majd szükségessé mind gázvezetéken keresztül, mind pedig cseppfolyósított földgáz formájában. Beszerzési stratégiánk tisztán ezekre a jövőbeni kihívásokra összpontosít: gázvezeték projektekbe – mint például az Északi Áramlat 2 – történő beruházással, illetve cseppfolyósított földgáz tevékenységünk növelésével.

A földgáz ezért egy fenntartható megoldás a biztonságos energiajövő számára. További információt erről angol nyelven a következő dokumentumban talál:
Gas Part of the Solution (PDF, 3,6 MB)

Kémiai értelemben a földgáz egy gázkeverék, amely több mint 97% metánt tartalmaz, a fennmaradó rész pedig elsődlegesen etán és magasabb rendű szénhidrogének, valamint nitrogén.

A földgáz évmilliókkal ezelőtt képződött. Az elpusztult mikroorganizmusok, mint például az algák és a planktonok leülepedtek a tenger fenekére és utána azokat föld és sziklák borították be. Erős nyomásnak és magas hőmérsékleteknek kitéve a szerves anyag lassan földgázzá alakult. Majd idővel az anyakőzetet elhagyva lassan felemelkedett a porózus rétegeken keresztül egészen addig, amíg áthatolhatatlan rétegbe nem ütközött és ott egy telepen összegyűlt.

A földgáz elsődleges energiaforrás. Ez azt jelenti, hogy energiaként közvetlenül, természetes formájában használható.