Weboldalak
Bezár

Földgáz

A gáz a mi DNS-ünk. Cégünk hosszú távra elkötelezte magát földgáz termékünk mellett, amelynek fontossága az energiaellátásban egyre növekszik. Mint a legtisztább fosszilis tüzelőanyag, a földgáz betölti a szénenergia és az atomenergia között tátongó rést akkor, amikor nem áll rendelkezésre elegendő nap-, víz- és szélenergia.

Európában az átfogó gázigény várhatóan 2030-ra stabilizálódik. A szénről a gázra történő átállás mintegy 40 milliárd köbméternek megfelelő potenciális növekedést jelent. Így a gáz meg fogja előzni az olajat az európai energiamixben. A gázkitermelés csökkenés Európában és a beszerzések diverzifikációja további gázimportot tesz szükségessé mind vezetékes, mind cseppfolyósított földgáz formájában. Beszerzési stratégiánk egyértelműen ezekre a jövőbeli kihívásokra összpontosít. 

További információt angol nyelven a következő dokumentumban talál.

Kémiai értelemben a földgáz egy gázkeverék, amely több mint 97% metánt tartalmaz, a fennmaradó rész pedig elsődlegesen etán és magasabb rendű szénhidrogének, valamint nitrogén.

A földgáz évmilliókkal ezelőtt képződött. Az elpusztult mikroorganizmusok, mint például az algák és a planktonok leülepedtek a tenger fenekére és utána azokat föld és sziklák borították be. Erős nyomásnak és magas hőmérsékleteknek kitéve a szerves anyag lassan földgázzá alakult. Majd idővel az anyakőzetet elhagyva lassan felemelkedett a porózus rétegeken keresztül egészen addig, amíg áthatolhatatlan rétegbe nem ütközött és ott egy telepen összegyűlt.

A földgáz elsődleges energiaforrás. Ez azt jelenti, hogy energiaként közvetlenül, természetes formájában használható.