Contact
Weboldalak
hu en
Weboldalak
OMV Gas Websites
Ausztria www.omv-gas.at Belgium www.omv-gas.be Internacionálé www.omv-gas.com Németország www.omv-gas.de Hollandia www.omv-gas.nl Törökország www.omv-gas.com.tr
OMV Petrom Websites
OMV Petrom www.omvpetrom.com Moldva www.petrom.md Románia www.petrom.ro
Borealis Group
Borealis Websites www.borealisgroup.com
OMV Websites
OMV Group www.omv.com Ausztria www.omv.at Bulgária www.omv.bg Csehország www.omv.cz Németország www.omv.de Magyarország www.omv.hu Norvégia www.omv.no Új Zéland www.omv.nz Románia www.omv.ro Szerbia www.omv.rs Oroszország www.omv.ru Szlovénia www.omv.si Szlovákia www.omv.sk UAE www.omv.ae Tunézia www.omv.tn
Bezár

Földgáz

A gáz a mi DNS-ünk. Cégünk hosszú távra elkötelezte magát földgáz termékünk mellett, amelynek fontossága az energiaellátásban egyre növekszik. Mint a legtisztább fosszilis tüzelőanyag, a földgáz betölti a szénenergia és az atomenergia között tátongó rést akkor, amikor nem áll rendelkezésre elegendő nap-, víz- és szélenergia.

Európában az átfogó gázigény várhatóan 2030-ra stabilizálódik. A szénről a gázra történő átállás mintegy 40 milliárd köbméternek megfelelő potenciális növekedést jelent. Így a gáz meg fogja előzni az olajat az európai energiamixben. A gázkitermelés csökkenés Európában további gáz importot tesz majd szükségessé mind gázvezetéken keresztül, mind pedig cseppfolyósított földgáz formájában. Beszerzési stratégiánk tisztán ezekre a jövőbeni kihívásokra összpontosít: gázvezeték projektekbe – mint például az Északi Áramlat 2 – történő beruházással, illetve cseppfolyósított földgáz tevékenységünk növelésével.

A földgáz ezért egy fenntartható megoldás a biztonságos energiajövő számára. További információt erről angol nyelven a következő dokumentumban talál:
Gas Part of the Solution (PDF, 3,6 MB)

Kémiai értelemben a földgáz egy gázkeverék, amely több mint 97% metánt tartalmaz, a fennmaradó rész pedig elsődlegesen etán és magasabb rendű szénhidrogének, valamint nitrogén.

A földgáz évmilliókkal ezelőtt képződött. Az elpusztult mikroorganizmusok, mint például az algák és a planktonok leülepedtek a tenger fenekére és utána azokat föld és sziklák borították be. Erős nyomásnak és magas hőmérsékleteknek kitéve a szerves anyag lassan földgázzá alakult. Majd idővel az anyakőzetet elhagyva lassan felemelkedett a porózus rétegeken keresztül egészen addig, amíg áthatolhatatlan rétegbe nem ütközött és ott egy telepen összegyűlt.

A földgáz elsődleges energiaforrás. Ez azt jelenti, hogy energiaként közvetlenül, természetes formájában használható.