Weboldalak
Bezár
REMIT

REMIT

A nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló rendelet (REMIT) az Európai Parlament és az Európai Tanács által 2011-ben elfogadott rendelet, amely az EU tagállamaira nézve közvetlen joghatással bír.

A REMIT célja az európai energiapiacok átláthatóságának és stabilitásának növelése, és különösen a bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció elleni küzdelem. Az uniós hatóság, az ACER feladata az energiapiacok REMIT szerinti felügyelete és szabályozása.

Az OMV GAS ezen a platformon fontos információkat nyújt és további linkeket ajánl ügyfeleinek és partnereinek, hogy segítséget nyújtson a REMIT rendelet követelményeinek teljesítésében.

A végrehajtási jogi aktusokkal összhangban a REMIT-jelentés 2015. október 7-én vált kötelezővé a REMIT-rendelet hatálya alá tartozó valamennyi piaci szereplő számára uniós szinten a szervezett piac szabványos szerződései esetében, 2016. április 7-e  óta  pedig a nem szabványos szerződések esetében is kötelezően alkalmazandó.

Fontos megjegyzés: az itt közölt információk nem kötelező érvényűek, céljuk az, hogy szerződéses partnereinknek segítséget nyújtsanak  a REMIT-tel kapcsolatos témák áttekintésében.

2014. december 18-án az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent a Bizottság REMIT végrehajtási rendelete (EU 1348/2014). A rendelet 2015. január 7-én lépett hatályba.

A szabványos szerződések és az OMP-k (szervezett piaci helyek) listája 2015. március 17 óta elérhető az ACER honlapján, és azóta folyamatosan frissül. 

Emellett a nagykereskedelmi villamosenergia- és földgázpiaci szereplők számára legutóbb kiosztott ACER-kódokat ugyancsak közzéteszik az ACER honlapján.

Ahhoz, hogy valaki ACER kódot kapjon, REMIT piaci szereplőként kell regisztrálnia az illetékes nemzeti szabályozó hatóságnál.

  • Hivatkozás a nemzeti energiaszabályozó hatóság REMIT piaci szereplőként való nyilvántartásba vételére: (https://www.acer-remit.eu/portal/ceremp)
  • Hivatkozás a piaci szereplők ACER-kódjainak közzétett listájára: (https://www.acer-remit.eu/portal/european-register)

Az ACER rendszeresen frissíti és közzéteszi a REMIT-tel kapcsolatos legújabb GYIK-eket,  kérdéseket és válaszokat. Ezek, valamint az ACER által közzétett további információk közvetlenül az ACER honlapjáról érhetők el.

Az Ausztriában bejegyzett székhellyel rendelkező, REMIT-jelentési kötelezettség alá tartozó ügyleteket lebonyolító társaságok kötelesek az E-Controlnál a REMIT szerinti piaci szereplőként regisztrálni. 

Az OMV Gas Marketing & Trading GmbH az A0000765B.AT ACER-kód alatt van bejegyezve.

A Németországban bejegyzett székhellyel rendelkező, REMIT-jelentési kötelezettség alá tartozó ügyleteket lebonyolító társaságok kötelesek a  Bundesnetzagenturnál a REMIT szerinti piaci szereplőként regisztrálni: 

Az OMV Gas Marketing & Trading Deutschland GmbH az A00022867.DE ACER-kód alatt van bejegyezve.

A Hollandiában bejegyzett székhellyel rendelkező, REMIT-jelentési kötelezettség alá tartozó ügyleteket lebonyolító társaságok kötelesek az Autoriteit Consument & Marktnál a REMIT szerinti piaci szereplőként regisztrálni:  

Hivatkozás az Autoriteit Consument & Markt REMIT regisztrációra: (https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/de-energiemarkt/remit/registreren-voor-remit

Az OMV Gas Marketing Trading & Finance B.V. az A0013354L.NL ACER-kód alatt van bejegyezve.

A Belgiumban bejegyzett székhellyel rendelkező, REMIT-jelentési kötelezettség alá tartozó ügyleteket lebonyolító társaságok kötelesek a villamosenergia- és gázszabályozással foglalkozó bizottságnál REMIT szerinti piaci szereplőként regisztrálni:
 
Hivatkozás a Villamosenergia- és Gázipari Szabályozási Referencia Bizottság REMIT regisztrációra: (https://www.creg.be/nl/professionals/marktwerking-en-monitoring/remit/registratie-van-een-marktdeelnemer

Az OMV Gas Marketing & Trading Belgium az A0015979L.BE ACER-kód alatt van bejegyezve. 

A magyarországi székhellyel rendelkező, REMIT-jelentési kötelezettség alá tartozó ügyleteket lebonyolító társaságok kötelesek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál a REMIT szerinti piaci szereplőként regisztrálni:  

Hivatkozás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal REMIT regisztráció (http://www.mekh.hu/beginning-of-ceremp-registration-on-7-january-2015

Az OMV Gas Marketing & Trading Hungária Kft. az A0003622B.HU ACER-kód alatt van bejegyezve. 

Az OMV Gas & Marketing GmbH REMIT (1227/2011/EU rendelet) szerinti közzétételi kötelezettségei:  

Az OMV GAS & Marketing GmbH és leányvállalatai eseti közleményeket tesznek közzé a CEGH REMIT weboldalán (https://www.gashub.at/remit/postings.xhtml), azzal a céllal, hogy tájékoztassák a piaci szereplőket a bennfentes információnak minősülő fejleményekről, valamint a létesítményeik tervezett és nem tervezett leállításairól. Ez a közzététel megfelel a következő rendelet szerinti kötelezettségeknek: