Weboldalak
Bezár

Beszerzés

Egyik legfontosabb célunk, ügyfeleink korrekt és tervezhető áron történő földgázellátása. Hosszú távú beszerzési szerződések szolgálnak értékesítési tevékenységünk alapjául, miközben mintegy 50% származik saját kitermelésünkből. 

Az OMV Upstream szegmense tárja fel és termeli ki az olajat és a gázt Közép- és Kelet-Európa, Oroszország, az Északi-tenger, a Közel-Kelet, valamint Ázsia a Csendes-óceáni-térséggel. A napi kitermelés 2018-ban 427 ezer hordó olaj ekvivalens/nap volt. Miközben a gázkitermelés 57%-ot, az olajkitermelés 43%-ot tett ki. 

100%-os tulajdonban levő leányvállalatként az OMV hozzáféréssel rendelkezik az OMV Upstream szegmens által mind Ausztriában, mind pedig más európai kitermelési központokban kitermelt földgázhoz.

Market Map (PDF, 169,2 KB)

Az OMV már több mint 60 éve végez feltárást és kitermelést Ausztriában, és továbbra is fontos szerepet játszik a társaság nemzetközi olaj- és gáz kitermelési programjában. A mai tartalékok alapján az OMV azt feltételezi, hogy még legalább további húsz éven át lehet kitermelni olajat és gázt Ausztriában.

Nagy mennyiségű földgáz beszerzése történik Norvégiából. Innen a gázbeszerzés nem csak hosszú távú szolgáltató partnereinken keresztül történik, hanem saját kitermeléssel is – az OMV Upstream szegmens már 2013 óta szállít földgázt az Északi-tenger nagy offshore mezőiről.

A fentiek ellenére messze a legnagyobb mennyiségű földgáz Oroszországból származik, ahol az OMV évtizedekre visszamenően partneri kapcsolatot tart fent: 1968. június 1-jén a Szojuznyeftyeexport szovjet állami vállalat szerződést írt alá az Österreichische Mineralölverwaltung ÖMV társasággal, és három hónappal később, szeptember 1-jén, már meg is érkezett az első földgáz szállítmány az alsó-ausztriai baumgarteni állomásra. Így az OMV lett az első nyugat európai vállalatok egyike, aki földgázt importál abból az Oroszországból, ahol a világ legnagyobb földgázkészletei vannak és még ma, 50 évvel később is folytatja ezt az import tevékenységet. 

Oroszország lett a legfontosabb ország az OMV számára a Juzsno Russzkoje felvásárlása, valamint a lehetséges Ahimov üzletrész és további potenciális vagyontárgyak megvásárlása révén. 

Az Északi Áramlat 2 gáztávvezeték építése szintén kiemelkedő stratégiai fontosságú részünkre. Az összes előrejelzés azt mutatja, hogy az EU 2030. évi földgáz szükségletének 80%-át importból kell majd beszerezni. Ez viszont azt jelenti, hogy sürgősen további szállítókapacitásokra van szükség. Az OMV ennek a gáztávvezeték projektnek finanszírozó partnere, amely esetében az első építési munkálatok a németországi fogadóhelyen Lubminban már folyamatban vannak. Ha minden a terv szerint történik, akkor 2019 végére mintegy 55 milliárd köbméter orosz földgáz fog Németországba áramlani az új gáztávvezetéken. A baumgarteni Közép-Európai Gáz Tőzsdével együtt a Gas Connect Austria gázvezeték hálózat segítségével az Északi Áramlat 2 folyamatos, hosszú távú gázszállítást biztosít Európába.

Cseppfolyósított földgáz (LNG)

A cseppfolyósított földgáz (LNG) szintén érdekes lehetőségeket kínál a hosszú távú földgázellátásban. 2007. decemberében a rotterdami Gate terminállal kötött újragázosítási kapacitási szerződés egy másik fontos lépés volt cégünk cseppfolyósított földgáz irányába nyitó elkötelezettségét illetően. Ez a szerződés lehetőséget nyújt számunkra évi 3 milliárd köbméter földgáz újragázosításához. 

E tevékenységek mindegyike számunkra kiegyensúlyozott beszerzési portfoliót biztosít annak érdekében, hogy garantáljuk az Ön biztonságos ellátását a jövőben is.